půjčovna kompenzačních pomůcek úřední hodiny: středa 13:00 - 15:30

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Arcidiecézní charita Olomouc hledá Ředitele/ Ředitelku do Charity Svitavy

Svitavy – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Svitav. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem, představou o řízení Charity Svitavy a další dokumenty mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 18. února

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Jeden vedle druhého, stovky kilometrů v mrazu. Jak se jelo Vánočním balíčkům na Ukrajinu

Leoš Mrtvý z Charity převáží dárečky pro děti na Ukrajinu každý rok

Sníh a mráz, 1 600 kilometrů na jeden zátah, hodiny na hranicích, potyčka mezi kamioňáky… Taková byla cesta více než 400 vánočních balíčků na západní Ukrajinu. Dětem z rodin v nouzi či dětských domovů je přivezl Leoš Mrtvý z Arcidiecézní charity Olomouc s kolegou Karlem. Nákladní auto naložené radostí, cesta dlouhá. Už podesáté…

Arcibiskup Jan Graubner: Služba lásky patří do každé farnosti

Děti z Veselíčka. Foto: Lubomír Kotek

„Důležité je, aby každá farnost, která se chce považovat za živou a zdravou, měla rozvinutou péči o potřebné. (…) Není lehké potřebné najít a pomoc nabídnout tak, aby neurazila či neponížila. Je to škola lásky, která umí vidět a byt taktní,“ píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner v úvodu přílohy Caritas 2/2017, který vyšla v Katolickém týdeníku č. 18. Příloha je věnována místním Charitám – základním jednotkám celé organizace.

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc duben

Ilustrační foto

Duben 2017 – Modlitba za oběti neštěstí a pronásledování - za oběti neštěstí přívalových dešťů v kolumbijském městě Mocoa, za oběti válečného násilí v Kongu a za obyvatele Venezuely a Paraguaye, aby se nenechali znechutit v hledání politického řešení konfliktů ve svých zemích...

ACHO se připojuje k materiální sbírce pro uprchlíky v Řecku

Arcidiecézní charita Olomouc se připojila k materiální sbírce vyhlášené Diecézní charitou Brno na pomoc uprchlíkům v Řecku. Sběrná místa jsou v jednotlivých Charitách olomoucké arcidiecéze. Diecézní charita Brno, s pověřením Charity ČR, vyhlásila sbírku v pondělí 15. února 2016.

Do charitní databáze již nabídly pomoc pro migranty čtyři stovky dobrodinců

Od spuštění charitní webové databáze pomoci uplynuly dva týdny. Během nich se do ní zaregistrovalo a nabídlo svoji pomoc více než 450 občanů a subjektů z celé ČR. Lidé nabízejí oblečení, potraviny, výuku i ubytovací kapacity.

Chorvatsko vítá uprchlíky šálkem horkého čaje

Během 20 dnů překročilo hranice Chorvatska 100 000 uprchlíků (foto: Charita Chorvatsko).

„Ve Švédsku jsou dobré školy a chci, aby mí synové vyrůstali v bezpečném prostředí, kde mohou získat dobré vzdělání,“ sdělil při popíjení horkého čaje na jednom z přechodů Suzaně Borko, pracovnici Charity Chorvatsko, syrský uprchlík Akram. Mluví perfektně chorvatsky, neboť v zemi před třiceti lety studoval.

Potraviny, válka a Caritas na Světové výstavě EXPO 2015

Zástupci Charit z celého světa na mezinárodní výstavě EXPO 2015 v Miláně (foto: imone Stefanelli)

Caritas Internationalis, sdružující 165 národních Charit včetně té české, chce, aby lidé věděli o jídle: odkud pochází, jak zajistit, že ho má dostatek každý a ve správné kvalitě, aby věděli o jeho schopnosti přivést lidi k sobě a o jeho zásadní roli v životě každého člověka. Píše na začátku zprávy Michelle Hough, pracovnice Caritas Internationalis, která se účastnila mezinárodní výstavy EXPO 2015 v Miláně.

výsledky 2019

Náš výtěžek

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

K zajištění priorit sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2018 nám poskytl částku 945 000 Kč.