říjen v Aktivitách

říjen v Aktivitách

Dobrý den, chtěla bych vás informovat o říjnovém programu klubu Aktivity ve stacionáři

Letos jsme zahájili už 6. rok činnosti a mnozí návštěvníci přicházejí pravidelně. Pro ty, kteří jste o nás ještě neslyšeli několik informací: „AKTIVITY“ vznikly při Denním stacionáři pro seniory Chvalčov nejdříve pro zpestření programu našich klientů. Dařilo se nám organizovat zajímavé akce, a tak jsme vyzkoušeli pozvat i veřejnost z řad aktivních seniorů. V současné době se u nás pravidelně setkávají klienti i návštěvníci, společně tráví dopoledne při zajímavých rukodělných činnostech, besedách, přednáškách, cvičení nebo jezdíme na výlety. Program je každé úterý v 9:00 hod v Denním stacionáři ve Chvalčově.
       Měsíc říjen v letošním roce měl hodně pracovních dnů. Díky tomu jsme stihli pět setkání plných informací, zpívání i dobré nálady.  Začali jsme osvědčeným cestováním, ve kterém se můžeme přenést do míst známých a připomenout si naše zážitky nebo do míst vzdálených a zasnít se při fotografiích přednášejícího cestovatele. Tentokrát jsme tomuto tématu věnovali dvě dopoledne. V prvním jsme si za pomoci mapy našeho státu i celého světa připomenuli již navštívená místa a navrhli další cíl cest, prstem po mapě i na skutečný výlet.
     Ve druhém nám přiblížila svoji prázdninovou pouť k Matce Boží Čenstochovské naše kolegyně Helena Seifertová: „Naše cesta začala v Přerově v první polovině srpna … .“ Vyprávění bylo plné zážitků, protože se naše poutnice účastnila poutě již po 10.. S celou trasou poutě jsme se seznámili prostřednictvím fotografií, videa i poutavého vyprávění. Pozornost jsme věnovali i městu Krakov, městu pro mnohé z posluchačů známému. Na závěr jsme při fotografii Panny Marie Čenstochové využili možnost na zklidnění a každýza sebe v duchu mohl poděkovat a ukončit tak naši virtuální pouť.
     Další úterý jsme se sešli u stolu plného sklenic, ovoce a zeleniny. Zaměstnanci si připravili v programu "Marmelády a džemy" nejenom čtení zajímavostí z historie na toto téma, ale hlavně ochutnávku spojenou s tipováním správných ingrediencí. Během dopoledne jsme také stihli připravit dva netradiční recepty - marmeládu z cibule a mrkvovou. Obě byly výborné a hodily se k malému pohoštění. Inspirujte se podzimem. Recept na mrkvovo - pomerančovou marmeládu:
500 g pomerančů
500 g mrkve
500 g cukru
1 citron
200 ml vody
2 celé badyány
1 celá skořice
2 vanilkové lusky
     Díky vzpomínkám našich klientů a návštěvníků se často poučíme a z jejich životních zkušeností získáme spoustu zajímavých rad, kterým se nebráníme. Tomuto nápadu jsme se rozhodli věnovat, inspirovali se na sociálních sítích a rozvinuli ho. „Jak to bylo“- začali jsme oblékáním… . Z diskuze vznikla nástěnka plná informací a návrhů šatů. Ty jsme na ni umístili pro proběhlé přehlídce s podrobným popisem jednotlivých kusů oděvů i jeho uplatnění.
29. 10. jsme ve spolupráci s Městskou policií Bystřice p/H uspořádali přednášku zaměřenou na bezpečnost seniorů O prevenci, nebezpečí i formách ochrany povídala a na otázky odpovídat Barbora Kociánová. Protože patří senioři k nejohroženější a současně k velmi bezbranné skupině, která je cílem různých podvodníků či zlodějů je třeba opakovaně připomínat zásady a diskutovat o správné prevenci. I touto cestou znovu děkuji p. Barboře Kociánové za čas strávený u nás.

Vladimíra Procházková

koordinátor sbírek, administrativní pracovník
Tel.: 731 646 912 E-mail: cennZ_~jW5CB51.7gdBFRYUSXrFD877__akmYZhaa8kmb