Prohlídka zámku v ukrajinském jazyce. Zobrazit fotogalerii

Prohlídka zámku v ukrajinském jazyce.

- příjemně prožité odpoledne na Zámku v Bystřici pod Hostýnem.

V sobotu 29. října 2022 jsme uspořádali ve spolupráci s městem Bystřice pod Hostýnem ve 13.0 a 15.0 hodin prohlídky expozic bystřického zámku s ukrajinským tlumočníkem.Touto akcí jsme chtěli našim dočasným nebo i novým spoluobčanům z Ukrajiny přinést trochu odlehčení v jejich nelehkém životním období a přiblížit historii města, ve kterém žijí v jejich rodném jazyce. Pozvánku jako poděkování jsme odeslali také zástupcům organizací, jednotlivcům a dárcům, se kterými se setkávají, a kteří naší organizaci pomáhají při jejich adaptaci v novém prostředí
   Spolu s průvodkyní jsme prošli část zámku nejenom fyzicky. V hlavním sále jsem se seznámili s jeho historií od založení tvrze v 15.století. Poté jsme znalosti rozšířili i v expozicích keramiky, bystřického rodáka Františka Táborského, ohýbaných židlí firmy TON a.s. a u "Napoleona" - Klubu vojenské historie francouzského císařství Bystřice pod Hostýnem z.s.. Pan tlumočník rozšířil pouhý překlad o základní informace z historie republiky.

Akce proběhla v rámci projektu MVČR - PODPORA INTEGRACE A ADAPTACE UPRCHLÍKŮ Z UKRAJINY V DŮSLEDKU VÁLEČNÉHO KONFLIKTU.
Tohoto Projektu se účastní 19 charit Arcidiecéze Olomoucké.
Charita Bystřice pod Hostýnem díky projektu poskytuje kromě podobných multikulturní adaptační a integrační aktivit i
- sociální poradenství, informační činnost
- přímou práci s cílovou skupinou (tlumočení, asistence, doprovody k lékařům, na úřady aj.)
- koordinaci humanitární pomoci a podporu této cílové supiny

Od začátku válečného konfliktu jsme poskytli ať jednou nebo i opakovaně pomoc asi 120 uprchlíkům z našeho města a okolních vesnic.

Vladimíra Procházková

koordinátor sbírek, administrativní pracovník