Pro Ukrajinu

Pro Ukrajinu

Válečný konflikt na Ukrajině, který se vyvíjí pro nás všechny překvapivým a nepochopitelným směrem, vyvolal potřebu naší intenzivní pomoci a to jak na Ukrajině, tak v ČR uprchlíkům z Ukrajiny.

Cílem pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny je pro nás zabezpečit jim životní potřeby, poradit s orientací v nastavené legislativě a s ohledem na možnosti podporovat soběstačnost. Příkladem úspěšné spolupráce naší organizace, úřadů a hlavně dobrovolníků a dárců je začlenění 28 chlapců z dětského domova z ukrajinských Bortnyků v Loukově.
Společně jsme vyřešili bydlení, stravu přes týden, výuku. Chlapci získali spoustu podporovatelů - nejenom materiálních, ale i dobrovolníků, kteří je ve volném čase seznamují s okolím.
Chlapci si přes víkend pod dozorem paní učitelky Evelíny nebo vychovatele Noela připravují obědy. Jejich oblíbené vareniky, boršč nebo rizoto a lívanečky. Na nákup potravin jim z větší části vystačí finančních příspěvek z ÚP. Ovoce, sirupy, marmeládu, těstoviny a maso na oběd dostávjí. Za tuto pomoc, "zásobování buchtami", ale i jakoukoliv vstřícnost a pochopení od místních moc děkují.
 
Naše organizace stále doprovází i další rodiny ubytované v ORP Bystřice pod Hostýnem, které využily naší nabízené pomoci v jejich nelehké situaci.
 
Ingredience na vareniky: Těsto 500 g hladké mouky 1 vejce sůl voda Náplň 3 velké brambory 1/4 šálku jemně nastrouhané mozzarelly 1/2 balíčku krémového sýru lžička sladké papriky 3 lžíce roztaveného másla Na přílohu: 1/2 balíčku slaniny 1 středně velká cibule 2/3 lžíce másla zakysaná smetana

Vladimíra Procházková

koordinátor sbírek, administrativní pracovník
Tel.: 731 646 912 E-mail: cennZ_~jW5CB51.7gdBFRYUSXrFD877__akmYZhaa8kmb