dubnové Aktivity

dubnové Aktivity

Podle pranostiky bychom měli v tomto měsíci ještě zůstat za kamny.  

A tak jsme v pohodlí, při kávě a domácím perníku cestovali „jenom“ prstem po mapě. Tentokrát jsme se seznámili s ostrovem v jihovýchodní Asii, který leží mezi Indickým a Tichým oceánem. Jmenuje se Borneo. Povídat nám opět přišel pan Marek Telička, který procestoval velkou část tohoto exotického území s turistickou výpravou. Ukázal nám pestrobarevnou přírodu, seznámil nás se zvyklostmi obyvatel a odpovídal na otázky, které nás napadaly v průběhu i po prezentaci. Děkujeme. Osobní kontakt s člověkem obohaceným zkušenostmi a zážitky je vždy přínosný i pro posluchače.

duben aduben b

I tvoření ve výtvarném atelieru jsme přizpůsobili tomuto období a navázali na již vytvořené dekorace z minulého měsíce. K látkovým kohoutkům a slepičkám přibyly i vajíčka. Pokud nám to soustředění jen trochu dovolilo J, nezapomněli jsme si zazpívat a procvičit paměť při písničkách nejenom o jaru.

duben cduben d

 

16.4. Inspirace na jarní jídelníček. Tentokrát jsme se zaměřili na bylinky. Nepřeháním, když dnešní přípravy na vaření popíšu slovy: „ Při cestě do práce kolem Bystřičky jsem do připraveného košíku sbírala všechny rostlinky, které jsem uviděla. Přikoupila toustový chléb, vajíčka a uzené.“ Je to takový seznam ingrediencí potřebných na čaj, salát, jarní polévku i nádivku. Samozřejmě jsme si pečlivě ověřili možnosti použití všech nasbíraných rostlin, poučili se a mnozí i rozpomenuli na recepty našich babiček.

bylinkybylinky a

Úterý po Velikonocích bylo ve znamení rozjímání. Znovu jsme si připomenuli význam tohoto období v křesťanském i světském kalendáři. Shodli jsme se, že nesmíme zapomínat na podstatu lidského života, na možnosti plynoucí z předávání zkušeností. A protože nechceme jenom filozofovat, vyzkoušeli jsme si několik způsobů mezigenerační komunikace při nové deskové hře.

Závěrem? Pořád se máme co učit, co objevovat a z čeho žasnout a nezáleží na věku!

Vladimíra Procházková

koordinátor sbírek, administrativní pracovník
Tel.: 731 646 912 E-mail: cennZ_~jW5CB51.7gdBFRYUSXrFD877__akmYZhaa8kmb