říjen 2018 v klubu Aktivity

Zahájili jsme již 5. rok naší činnosti.

V loňském roce jsme zavedli každé první úterý v měsíci besedy s názvem Cestování prstem po mapě.  Tento způsob přiblížení krásy koutů naší země i celého světa za pomoci promítání fotek s komentářem byl úspěšný. Proto pokračujeme a hned 2.října jsme si popovídali o pohoří Jeseníky, Pradědu a Priessnitzových lázních. Zážitky z tohoto pohádkového prostředí jsme měli skoro všichni, debata se tedy příjemně protáhla.

Další týden jsme ve výtvarném ateliéru zavzpomínali na zapomenuté techniky barvení látek. Vyzkoušeli jsme si batiku voskem, která nám nejvíce připomínala oblíbený modrotisk. Po dokončení, které nás ještě čeká, budeme mít doma prostírání nebo polštářek.

Dopoledne 23. října jsme si společně s panem Zděňkem Sedlářem připomenuli účinky medu na lidský organismus. Chléb s máslem a medem jsme zapili bylinkovým čajem a se zaujetím poslouchali odborný výklad proložený celoživotními zkušenostmi. Při zapálené svíčce z včelího vosku, jsme se seznámili i s jinými včelími produkty s vysokými léčivými účinky. Výběr tématu v tomto období byl opravdu víc než vhodný – připomenuli jsme si totiž, jak jednoduše a rychle dodat tělu energii. A na závěr? Zamyšlení, i za to p. Sedlářovi děkujeme. „Važme si přírody a jejích darů, které se nedají ničím nahradit.“

Poslední úterý v měsíci jsme si stejně jako celá republika připomenuli jejích 100. let. V žádném případě jsme význam tohoto výročí nechtěli zlehčovat, ale přizpůsobili jsme si dopoledne po svém. Jako základ jsme použili deskovou hru a otázkami, které nás provedly postupně celou historií až k současnost, si připomenuli nejdůležitější události. Některé pro nás byly překvapivě těžké a museli jsme společně vzpomínat. K některým se zase vázaly i humorné zážitky, o které jsme se podělili. Bylo nám celé dopoledne v naší kavárničce příjemně. Při odchodu jsme si vzájemně popřáli, aby se společná spolupráce i sdílení příjemných pocitů staly běžnou součástí každého dne.

K zajištění priorit sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2018 nám poskytl částku 945 000 Kč.

výsledky 2018

TKS 2018 dle obcí-1

Náš výtěžek

Rozpečetěno pokladniček