Kontejner pro Haiti

volejte na tel. 777 763 781

a domluvíme se na převzetí

Arcibiskup Jan Graubner: Služba lásky patří do každé farnosti

Děti z Veselíčka. Foto: Lubomír Kotek

„Důležité je, aby každá farnost, která se chce považovat za živou a zdravou, měla rozvinutou péči o potřebné. (…) Není lehké potřebné najít a pomoc nabídnout tak, aby neurazila či neponížila. Je to škola lásky, která umí vidět a byt taktní,“ píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner v úvodu přílohy Caritas 2/2017, který vyšla v Katolickém týdeníku č. 18. Příloha je věnována místním Charitám – základním jednotkám celé organizace.

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc duben

Ilustrační foto

Duben 2017 – Modlitba za oběti neštěstí a pronásledování - za oběti neštěstí přívalových dešťů v kolumbijském městě Mocoa, za oběti válečného násilí v Kongu a za obyvatele Venezuely a Paraguaye, aby se nenechali znechutit v hledání politického řešení konfliktů ve svých zemích...

Peníze z Tříkrálové sbírky pomohly rodinám v tísni

Uhrazení nájemného rodině, která se dostala do tíživé finanční situace, nákup základních potravin či finanční výpomoc těm, kteří se ocitli v akutní nouzi. Díky Tříkrálové sbírce poskytne Krizové centrum Charity Olomouc pomoc řádově několika desítkám rodin ročně. Z letošního výtěžku tak pomohlo překonat tíživou situaci ženě, která se stala obětí domácího násilí i zajistit zázemí mladé rodině, která se ocitla bez střechy nad hlavou. Peníze z Tříkrálové sbírky jsou tak pro mnohé často poslední záchranou.

ACHO se připojuje k materiální sbírce pro uprchlíky v Řecku

Arcidiecézní charita Olomouc se připojila k materiální sbírce vyhlášené Diecézní charitou Brno na pomoc uprchlíkům v Řecku. Sběrná místa jsou v jednotlivých Charitách olomoucké arcidiecéze. Diecézní charita Brno, s pověřením Charity ČR, vyhlásila sbírku v pondělí 15. února 2016.

Do charitní databáze již nabídly pomoc pro migranty čtyři stovky dobrodinců

Od spuštění charitní webové databáze pomoci uplynuly dva týdny. Během nich se do ní zaregistrovalo a nabídlo svoji pomoc více než 450 občanů a subjektů z celé ČR. Lidé nabízejí oblečení, potraviny, výuku i ubytovací kapacity.

Chorvatsko vítá uprchlíky šálkem horkého čaje

Během 20 dnů překročilo hranice Chorvatska 100 000 uprchlíků (foto: Charita Chorvatsko).

„Ve Švédsku jsou dobré školy a chci, aby mí synové vyrůstali v bezpečném prostředí, kde mohou získat dobré vzdělání,“ sdělil při popíjení horkého čaje na jednom z přechodů Suzaně Borko, pracovnici Charity Chorvatsko, syrský uprchlík Akram. Mluví perfektně chorvatsky, neboť v zemi před třiceti lety studoval.

Potraviny, válka a Caritas na Světové výstavě EXPO 2015

Zástupci Charit z celého světa na mezinárodní výstavě EXPO 2015 v Miláně (foto: imone Stefanelli)

Caritas Internationalis, sdružující 165 národních Charit včetně té české, chce, aby lidé věděli o jídle: odkud pochází, jak zajistit, že ho má dostatek každý a ve správné kvalitě, aby věděli o jeho schopnosti přivést lidi k sobě a o jeho zásadní roli v životě každého člověka. Píše na začátku zprávy Michelle Hough, pracovnice Caritas Internationalis, která se účastnila mezinárodní výstavy EXPO 2015 v Miláně.

Jak Syřané vidí možnosti uprchlíků

Syrský chlapec v opuštěném parku na řeckém ostrově Lesbos, nyní fungujícím jako uprchlický tábor (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Pokaždé, když jsem se dívala na zprávy ukazující uprchlíky přicházející do Evropy, jak riskují své životy a životy svých dětí tím, že se sami vrhnou do moře, hlavně aby utekli ze Sýrie, vidím v nich jen zoufalství,“ říká Sandra Awad z Charity Sýrie. A nabízí vedle své zpovědi i zpovědi dalších krajanů.

„Krize není o migraci, krize je o solidaritě,“ míní Caritas Europa

Mnoho uprchlíků si přeje překročit hranice do Makedonie (foto: Arie Kievit/CORDAID).

Caritas Europa vyzývá hlavy států a vlád, aby uznaly, že Evropa nečelí pouze „migrační krizi“, ale spíše sociální, ekonomické a politické krizi obřích rozměrů, která tlačí miliony lidí napříč Evropou k bídě a stovky tisíc migrantů a uprchlíků vrhá do nejistoty.

Charita spustila registrační databázi nabízené pomoci pro migranty

Uprchlíci z válkou zmítaných zemí míří do Evropy, přicházejí vyčerpaní a doslova s holýma rukama. Mnohým z našich spoluobčanů není jejich osud lhostejný a rádi by ke zlepšení neradostného údělu migrantů něčím přispěli. Charita ČR připravila z popudu České biskupské konference elektronickou databázi, kde mohou lidé nabízet svoji pomoc ve formě ubytování, materiální či dobrovolné výpomoci.

Sociální služby poskytujeme také díky finanční podpoře Zlínského kraje. Z programu Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2017 nám poskytl částku

4 616 200 Kč.Děkujeme.