únor ve Stacionáři

Celý měsíc jsme si snažili navzdory počasí zpříjemnit.únor

Tentokrát promítáním fotek a povídáním o cestování, tedy plavbě na jachtě kolem italského ostrova Elba. Také při společném vaření a hlavně ochutnávání tradičních, někdy i zapomenutých postních pokrmů z luštěnin a obilovin. Dále jsme si vyrobili závěsný diář „zapomínáček“, aby nám byl vždy při ruce k poznačení nákupu, telefonního čísla, nebo důležitého datumu.                                                                      Jako například 27.2., kdy přijala naše pozvání paní Marie Pospíšilová. Besedu nazvala Jak aktivně prožít  stáří, ale věřte, že spoustu mladých by mohlo závidět. Seznámila nás s projektem Postcrossing. Tento propracovaný způsob komunikace umožňuje vyměňovat pohlednice s náhodnými uživateli z celého světa. Zaujala nás různorodost sběratelských témat na pohlednicích i cenné známky. Ale hlavně nadšení s jakým se p. Pospíšilová do tohoto projektu pustila, nutí se denně procvičovat potřebnou angličtinu a vše s pečlivostí zaznamenává. Radost z příchozí pošty i z druhé strany světa prý stojí za to. Celkem už obdržela 270 pohledů z 42 zemí. Průběžně celý život trvá další záliba – sbírání podpisů známých osobností. Aby nám mohla sbírku představit musela ji uspořádat. Tak tři týdny každý večer třídila a doplňovala fotografie a plakáty o potřebné údaje i pikantnosti. Při prohlížení se rozpoutala diskuze plná vzpomínek i hodnocení současného kulturního života. Není divu, že čas našeho posezení uběhl rychleji, než jsme potřebovali. Nestihli jsme probrat ještě čtyři další témata. Přivítali jsme tedy návrh na další návštěvu p. Pospíšilové v červnu s tématem Jak se cítit mladá i v pokročilém věku.

Těšíme se a moc děkujeme.